Grönland 1912

Den schweiziske forsker Alfred de Quervain krydsede i 1912 den grønlandske indlandsis og indledte dermed den schweiziske videnskabelige forskning på verdens største ø. De Quervains opmålinger, notitser og vejrdata er stadig et århundrede senere vigtige for de videnskabsfolk, der følger klimaforandringer og deres konsekvenser.

På denne koloniudflugt skal vi besøge Landesmuseum Zürichs udstilling om Alfred de Quervain og den schweiziske arktiske forskning som denne startede og som varer til vores dage. I hans tid var der frygt for en udbredelse af isen og en ny istid, men de fotografier, som hans gruppe tog, endte med at dokumentere, hvordan isen har trukket sig tilbage gennem de mellemliggende hundrede år.

Alfred de Quervain besøgte Grønland første gang i 1909 og tre år senere begyndte han sammen med tre andre forskere den anden rejse tværs over øen. Med hundeslæder og ski drog de i fire uger over 650 km indlandsis og dokumenterede dens højdeprofil, hvilket de senere beskrev i en bog, der endnu går for at være referenceværk for videnskaben i dag. Ekspeditionen var godt forberedt hjemmefra og fik derudover hjælp og vejledning fra den lokale Inuitbefolkning; deres viden om tøj og udrustning skulle vise sig at være af afgørende for ekspeditionens succes.

Udstillingen viser forberedelserne til ekspeditionen, mødet med inuitterne, udstyret og opmålingerne og hvordan den arktiske forskning foregår i vores dage.

Pga. CoVid-19 vil vores arrangement kun inkludere museumsbesøget og ikke nogen efterfølgende officiel komsammen.

Bemærk at der skal bæres mundbind under besøget!

Dagens program:

11.45   Mødested ved Landesmuseum i Zürich, hovedindgang.

12.00   Rundvisning på tysk i udstillingen Grönland 1912

13.00   Afslutning (cirka). Man kan fortsætte besøget i Landesmuseum Zürich på egen hånd, vores billet giver adgang dertil. Landesmuseum Zürich (Museumstrasse 2) ligger direkte overfor Zürich Hauptbahnhof. Der er mulighed for at parkere bilen i Parkhaus Hauptbahnhof (Sihlquai 41), Central (Seilergraben) eller Urania (Uraniastrasse 3)

Pris for deltagelse:
CHF 15,00 pr. person for medlemmer (inkl. SDG- medl.)                                      CHF 20,00 pr. person for andre
Da omstændighederne tvang os til at aflyse næsten alle arrangementerne i dette år, har bestyrelsen besluttet at medlemsbidrag der betales i 2020 også vil dække medlemskabet i 2021.